24.05.2002 | 10:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

K povinnému členství v komorách

V souvislosti s návrhem ODS na zrušení povinného členství v lékařských komorách, který před několika dny parlament ČR zamítl, znovu ožila diskuse o smysluplnosti tohoto ustanovení.

I Komora veterinárních lékařů České republiky (KVL ČR) svým dohledem nad odbornou a etickou úrovní výkonu povolání svých členů významně přispívá k ochraně zájmů chovatelů, spotřebitelů i celé veřejnosti.
Jde o samosprávnou stavovskou organizaci sdružující povinně všechny veterinární lékaře, kteří vykonávají na území České republiky veterinární léčebnou a preventivní činnost (v současnosti se jedná o 2 221 členů). Komora je oprávněna řešit stížnosti na výkon povolání svých členů a uplatňovat disciplinární pravomoc. Při závažném nebo opakovaném porušení povinností může Čestná rada KVL ČR uložit členu Komory disciplinární opatření od písemného napomenutí přes pokutu až po vyškrtnutí ze seznamu členů Komory na dobu pěti let.
Za posledních osmnáct měsíců projednala revizní komise KVL ČR 79 podnětů, z nichž 43 bylo předáno k prošetření a následně Čestnou radou uloženo 24 disciplinárních opatření.
Tato zpětná vazba jistě také přispívá k tomu, že naprostá většina veterinárních lékařů vykonává své povolání odborně, v souladu s jeho etikou a způsobem stanoveným obecně závaznými právními předpisy.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down