09.05.2002 | 08:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Genetický výzkum s překážkami

Po tom, co byl rozluštěn lidský genom, si medicína slibuje možnost léčit dosud neléčitelné choroby. Avšak někteří genetikové na nedávném 7. mezinárodním kongresu o lidském genomu v Číně upozornili, že genetický výzkum sám o sobě k vyřešení problémů nestačí.

„Projekt výzkumu lidského genomu zatím nedává takové praktické výsledky, jak se od něj očekávalo," upozornil profesor Lap-Chee Tsui z Montrealské univerzity. „Na vině je především nedostatečná znalost základní fyziologie člověka, která zatím nedovoluje využít genetické poznatky tak, jak bychom si přáli."
Kongres také naznačil, že genetický výzkum by se mohl více podílet na boji proti infekčním chorobám. „Existují lidé, kteří jsou rezistentní vůči nákaze AIDS, což má příčinu v jejich genetickém kódu," konstatoval profesor Lap-Chee Tsui. „Je proto možné, že jsou i lidé takto odolní vůči dalším nebezpečným infekcím, například malárii nebo žloutence. Pokud pochopíme, jak tyto nemoci působí na molekulární úrovni, bude možné jim předcházet pomocí genetických manipulací," dodal.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down