02.05.2002 | 01:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Produkce medu klesla

Produkce medu v ČR loni klesla oproti předchozímu roku z 7553 tun na 6231 tun. Pokles je podle tajemníka Českého svazu včelařů Miloslav Peroutky dán zejména ekonomickými důvody.

„V loňském roce byla krajně nevyrovnaná snůška v jednotlivých oblastech republiky," řekl Peroutka. Například počasí může podle něj způsobovat rozdíly v produkci jednotlivých regionů. České republice v současnosti chybí asi 200 tisíc včelstev do solidního průměru, který by zajistil dobré opylení, uvedl Peroutka. „Nejvíce ubývá včelařů s nejmenším počtem včelstev," řekl. Chovatelé totiž musejí mít určité základní vybavení a zázemí, což je pro ty s menším počtem včelstev větší zátěž.
Průměrná výkupní cena medu se loni pohybovala kolem 50 korun za kilogram. Tato částka není pro chovatele příliš rentabilní, uvedl dále Peroutka. Na pultech obchodů byl podle něj med za více než 100 korun za kilogram. Vývoz medu z ČR loni dosáhl asi 1700 tun, dovoz činil zhruba 1000 tun. Český svaz včelařů reprezentuje přibližně 97 procent tuzemských chovatelů včel.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down