02.05.2002 | 09:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Unie krátí limity, chovatelé nesouhlasí

Český svaz chovatelů masného skotu nesouhlasí s limitem 52 853 kusů, který pro chov krav bez tržní produkce mléka v tuzemsku navrhla Evropská komise. Již návrh komise z konce ledna, který byl 90 113 kusů, znamenal pro ČR, že by se stala státem s nejnižší hustotu masného skotu v EU – jedná se o čtvrtinu počtu oproti průměru EU.

Podle chovatelů patří zhruba dvě třetiny našeho území do oblastí s méně příznivými podmínkami k zemědělské výrobě a chov přežvýkavců je jednou z mála možných zemědělských aktivit. Sociální důvody, tzn. udržení osídlenosti, ale i ekologický význam chovu masného skotu v horských a podhorských oblastech jsou podle předsedy svazu Jana Chytila jedním z důležitějších důvodů pro udržení současného početního stavu skotu. Spásaní zatravněných ploch je nejlevnější a nejekologičtější forma údržby krajiny, uvedl.
Svaz chovatelů proto trvá na původním požadavku ČR, který předpokládá kvótu 230 000 kusů krav bez tržní produkce mléka. Návrh EK vedle masných krav podstatně omezil také kvótu pro ovce. Ministr zemědělství Jan Fencl přitom označil kategorii krav bez tržní produkce mléka a ovce za priority při vyjednávaní lepších zemědělských kvót s EU.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down