28.03.2002 | 09:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Klonovaná telata mají mít lepší mléko

Australským vědcům se podařilo vytvořit první klonovaná a geneticky upravená telata. Čtyři jalovice - Holly the Holstein, Molly, Lolly a Jolly - mají navíc jeden gen, který odpovídá za produkci mléka s vysokým obsahem bílkovin. Austrálie se tak chce v budoucnosti stát významným producentem „vylepšeného“ mléka.

Gen pro produkci mléka s vysokým obsahem bílkovin vědci vyjmuli z buňky krávy a přenesli jej do naklonovaného embrya, které potom vložili do dělohy náhradní matky. Holly a Molly jsou dvojčata narozená 7. ledna, Lolly a Jolly přišly na svět o sedm týdnů později a jsou geneticky identické s prvními dvěma telaty. Ještě letos se mají narodit další takto upravené klony telat.
Hlavním cílem projektu je produkce výživnějších mléčných výrobků. Na projektu se podílel Monashský institut pro reprodukci a vývoj s Institutem živočišné vědy a firmou Genetics Australia, která se zabývá umělou inseminací. „Je to pro nás velký krok vpřed. Zrozením těchto naklonovaných telat dosáhla Austrálie, co se týče budoucího exportu mléčných výrobků, stejného postavení jako ostatní země, které usilují o komerční využití geneticky upravených mléčných výrobků,“ ohodnotil dosavadní výsledky jeho hlavní koordinátor Ian Lewis. Spojené státy, Evropa a Nový Zéland v současné době již dobytek klonují a také geneticky pozměňují.
Podle Lewise se v Austrálii začne takto geneticky upravené mléko prodávat za sedm až deset let. Již za pět let by se však mohlo prodávat mléko s obsahem léků a vakcín, jehož cena by byla ve srovnání se současnými farmaceutickými produkty opravdu minimální, které by pomohlo lidem trpícím hemofilií nebo cystickou fibrózou.
Arnold Ward z organizace GeneEthics Network tuto situaci komentoval slovy: „Veřejnost je vždy seznámena pouze s úspěchy vědeckých pokusů, už ne se selháními. Tohle všechno je bláznivé mrhání životy zvířat... Příroda to takhle nechtěla.“

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down