25.03.2002 | 06:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Veterinární lékaři se specializují

Komora veterinárních lékařů ČR (KVL ČR - stavovská organizace sdružující všechny veterinární lékaře, kteří na území naší republiky vykonávají léčebnou a preventivní činnost) mimo jiné zabezpečuje, sleduje a garantuje vzdělávání veterinárních lékařů.
Uskutečňuje se formou vzdělávání průběžného a také jako cílené individuální odborné vzdělávání a výchova specialistů v určených oborech veterinární medicín

Specializace jsou vyhlašovány buď dle aktuálních požadavků praxe (již dva roky fungující Klub posuzovatelů dědičných ortopedických vad a právě se formující Klub posuzovatelů dědičných vad očí u psů a koček) nebo jako specializace systematické.
Na základě přechodného ustanovení Řádu dalšího vzdělávání KVL ČR bylo v minulosti vydáno 120 osvědčení o specializaci na podkladě vykonané atestační zkoušky 2. stupně, případně vědecké kandidatury. Toto přímé uznávání specializací bylo ukončeno v roce 1995 a od té doby lze získat titul odborný veterinární lékař pro choroby příslušné skupiny zvířat pouze složením zkoušek před odbornou komisí, složenou z renomovaných specialistů příslušných oborů (skot, drůbež, prasata, zoozvířata, malá zvířata, koně, ryby).
Ke zkoušce se může uchazeč přihlásit nejdříve po pěti letech od absolvování Fakulty veterinárního lékařství VFU Brno nebo jiné vysoké školy veterinární s nostrifikací pro Českou republiku, vykonávání diagnostické, léčebné a preventivní činnosti a splnění několika náročných kritérií. Na základě úspěšně vykonané zkoušky vydá KVL ČR osvědčení opravňující uchazeče používat za jménem označení „Odborný veterinární lékař pro choroby příslušné skupiny zvířat“.
Jistě už i ve vašem okolí lze najít uvedené odborníky. Jejich seznam je také zveřejněn na internetových stránkách KVL ČR www.vetkom.cz.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down