06.11.2001 | 08:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zdravotní problematika přežvýkavců

V pořadí už šestý odborný seminář uspořádala Česká buiatrická společnost v Pavilonu klinik profesora Klobouka na VFU v Brně. Odborným garantem se stal prof. MVDr. Bohumír Hofírek, DrSc.

Všechny přítomné pozval na XXII. Světový buiatrický kongres, který se koná příští rok v německém Hannoveru. K této příležitosti měl připravený asi patnáctiminutový videozáznam s ukázkou přírodního bohatství Dolního Saska a s krátkou pozvánkou na kliniku chorob skotu v Hannoveru.
Celodenní program byl rozčleněn do tří témat. Dopolední část odborných přednášek byla zaměřena na BSE. O současné nákazové situaci, ochranných a zdolávacích opatřeních a dalším postupu Státní veterinární správy ČR informoval její ústřední ředitel MVDr. Josef Holejšovský. Tuto problematiku doplnil svým koreferátem prof. MVDr. Zdeněk Pospíšil, DrSc., který potom krátce informoval o aktuální nákaze posledních dní v humánní medicíně - antraxu. Kolegům, kteří nemají zkušenosti s touto chorobou (a těch je většina), osvěžil vědomosti získané před lety při studiu epizootologie a infekčních chorob.
Po krátké polední přestávce, při níž všichni přítomní živě diskutovali, začala druhá část odborného programu zabývající se paratuberkulózou skotu. MVDr. Jan Bažant ze Státní veterinární správy ČR přednesl krátký příspěvek k vydání nového metodického návodu ke tlumení paratuberkulózy a IBR a krátce se zmínil o narůstajících ohniscích trichofytózy skotu a možnosti její vakcinace. Dále měli veterinární lékaři možnost dozvědět se nové poznatky z výzkumu a ozdravování od paratuberkulózy a o vztahu mykobakteriálních enteritid k paratuberkulóze.
Posledním tématem se staly mykotoxiny, jejich zdravotní problematika u hospodářských zvířat, diagnostika plísní a mykotoxinů a prevence mykotoxikóz.
I přesto, že se seminář věnoval stále diskutovaným, obecně známým nákazám, účast veterinárních lékařů a studentů veterinární univerzity byla vysoká. Rovněž diskuse nad všemi z uvedených témat se kolegové živě účastnili a vyjádřili tak svůj zájem o pořádání podobných vzdělávacích akcí..

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down