15.04.2002 | 08:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Imunologové vidí devitalizaci v lepším světle

Na rozdíl od České lékařské komory, která se proti devitalizaci tvrdě postavila, Česká společnost pro alergologii a klinickou imunologii léčbu nádorů jejich podvazováním pokládá za jednu z možností, jak ovlivnit průběh nádorových onemocnění. Podle imunologů jde o velmi jednoduchou techniku odpovídající úrovni imunoterapeutických postupů počátku 20. století.

Ministerstvo zdravotnictví rozhodne o devitalizaci v příštích měsících. Klinické ověřování sice loni na jaře povolilo čtyřem pracovištím, ale na podzim zkoušky přerušilo na návrh České chirurgické společnosti. Prezident lékařské komory David Rath trvá na tom, že dosavadní klinické zkoušky nedaly jednoznačnou odpověď na to, zda je devitalizace lepší než dnes používané způsoby léčby rakoviny.
Také imunologická společnost tvrdí, že výsledky prvního stadia oficiálních klinických zkoušek jsou zpochybnitelné. Zdůrazňuje, že při dalším ověřování metody se musí vycházet ze závazných norem pro klinické testování nových léčebných postupů.
Imunologové připomínají, že výsledek devitalizace ovlivňuje velmi mnoho faktorů - mimo jiné druh nádoru, stav pacienta, předchozí léčba. „Předvídat výsledek ale nelze za současného stavu výsledků klinických experimentů ani u jiných, sofistikovanějších imunologických léčebných postupů,“ dodávají.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down