11.12.2013 | 11:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vláda projedná upravenou novelu zákona o potravinách

Na rozdíl od návrhu schváleného v květnu neobsahuje současný plán sloučení Státní veterinární správy a Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).

 
Návrh předkládaný ministerstvem zemědělství (MZe) je největší změnou potravinového práva za 15 let. Návrh zákona zvyšuje pokuty za klamání spotřebitelů a má zpřísnit označování nebalených potravin. Velcí obchodníci mají nově mít povinnost deklarovat, odkud pochází jejich zboží.  Obchodníci při pultovém prodeji nebalených potravin musí označit podíl hlavní složky výrobku a jméno výrobce.
Obchodní řetězce s tržbami nad pět miliard korun ročně mají mít nově povinnost informovat zákazníky při vstupu do prodejen o pěti hlavních zemích, ze kterých zboží v jejich nabídce pochází. Zveřejňování údajů o zastoupení domácích potravinářských produktů na tržbách prodejců potravin s ročním obratem nejméně deset milionů eur je povinné na Slovensku od letošního dubna.  Nejvyšší pokuta za nedodržení požadavků na označování potravin nebo kvalitativní parametry má vzrůst ze stávajících tří na deset milionů korun.

Novela obsahuje také zavedení povinnosti  nahlášení dovozu vybraných potravin rostlinného původu, která je již v platnosti pro dovozce živočišných produktů. Tento návrh částečně reaguje na změny v evropské legislativě a vychází ze zkušeností státní správy,  potravinářů i spotřebitelů. Nové unijní nařízení zavádí povinnou velikost písma na obalech potravinářských výrobků, kvůli stávající nečitelnosti. Má se také rozšířit okruh potravin, u nichž musí výrobce povinně značit zemi původu.
Ministerstvo  zdravotnictví, ministerstvo spravedlnosti a odbor kompatibility s právem Evropské unie uplatnily zásadní připomínky k aktuálnímu návrhu.

Připomínka ministerstva zdravotnictví týkající se kompetence k aktualizaci seznamu EU potravinářských přídatných látek, potravinářských enzymů, potravinářských aromat, výchozích materiálů potravinářských aromat a složek potravin s aromatickými vlastnostmi, používaných nebo určených k použití v potravinách nebyla akceptována.*

 

Zdroj: www.ctk.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down