14.02.2014 | 11:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

EU chce nabídnout USA zrušení cel téměř na veškeré dovážené zboží z USA

Evropská unie chce nabídnout zrušení až 96 procent současných dovozních cel. Chce si ponechat ochranu jen několika produktů, jako je maso hovězí, drůbeží a vepřové. Evropská unie a Spojené státy začaly o volném obchodu jednat loni v červenci. Chystaná obchodní dohoda by měla vytvořit největší zónu volného obchodu na světě. Jednání by měla být uzavřena do konce tohoto roku.

Dohoda Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP) by měla odstranit některé zbývající překážky ve vzájemném obchodu. Nyní tvoří obchod mezi EU a USA téměř třetinu světového obchodu. Vzájemná obchodní výměna dosahuje až dvou miliard eur, tj.  55 miliard Kč denně.

Návrh unie má být rozdělen do čtyř skupin. Nejprve Brusel nabídne zrušit 96 procent cel s tím, že Washington učiní stejný krok. Dále budou navržené dvě skupiny, u kterých budou cla zrušena v období tří a sedmi let, aby se mohl průmysl Evropské unie změně přizpůsobit. Do těchto skupin budou patřit zhruba tři procenta zboží, u něhož se v současnosti uplatňuje clo, např. některé zemědělské produkty. Spojeným státům budou zvýšené kvóty na dovoz hovězího, drůbežího a vepřového masa, které zůstanou v poslední skupině. O těchto kvótách bude rozhodnuto později.*

Zdroj: www.ctk.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down