21.02.2014 | 12:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Rusko chce nahradit import vepřového masa z EU dovozem z USA a Argentiny

Rusko zvažuje nahradit v příštím měsíci dovoz vepřového masa ze Spojených států a z Brazílie, aby tak nahradilo chybějící dodávky z Evropské unie kvůli africkému moru prasat. Začátkem loňského roku byla v Rusku zakázána většina importu vepřového masa z USA a Kanady kvůli růstovému stimulantu ractopaminu. Stimulant se přidává do krmných směsí k urychlení růstu svalové hmoty.

V některých zemích je zakázán kvůli obavám, že jeho zbytky mohou zůstat v mase a způsobit zdravotní problémy. Dodávky vepřového masa z Brazílie tak ruské úřady omezily v roce 2011 kvůli pochybnostem v systému kontroly bezpečnosti. Dovoz měl být povolen společnostem, které by se zaručily, že nepoužívají ractopamin. Seznam těchto firem však nebyl zatím schválen.

Nabízí se možnost obnovení dovozu vepřového masa z Kanady. Nejprve se však musí uskutečnit inspekce.
Rusko se na celkovém vývozu vepřového masa z Evropské unie podílí zhruba jednou čtvrtinou. Podle celního úřadu dovezlo Rusko v loňském roce ze zemí mimo Společenství nezávislých států 1,2 milionu tun červeného masa (hovězí, vepřové, jehněčí a zvěřina) za 4,6 miliardy USD (91,7 miliardy Kč).*

Zdroj: www.ctk.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down