07.03.2014 | 08:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Výroba mléka se v ČR zvyšuje

Přestože stavy dojnic klesají, jejich užitkovost každoročně roste. Od roku, kdy ČR vstoupila do Evropské unie (1. 5. 2004), stavy dojnic průběžně klesaly téměř o pětinu. V loňském roce dosáhl jejich počet 373 000 a produkce mléka vzrostla na 2,77 miliardy litrů.

Rok před vstupem České republiky do EU činila průměrná roční dojivost 5762 litru na krávu, loni 7443 litru. Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby má chovatelství v České republice hluboké kořeny a chov skotu bylo jedno z mála odvětví, kam plynuly vysoké investice. Čeští chovatelé tak podle něj využívají moderní technologie, které jsou srovnatelné například s USA.

Tuzemské mlékárny vykoupili loni od farmářů 2,32 miliardy litrů mléka, import se pohyboval okolo 860 milionů litrů a export mléčných produktů přesáhl jednu miliardu litrů.
Program Agrární komory "Bílé plus" má podpořit spotřebu mléka a mléčných výrobků. Tento program se podařilo obhájit Agrární komoře v Bruselu a na jeho financování se podílí EU, agrární komora a členský stát. Program bude probíhat během následujících tří let. Novinkou oproti předchozímu období je rozšíření projektu na Slovensko a také zaměření na děti a mládež.*

Zdroj: www.ctk.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down