20.05.2014 | 01:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Cytologie v praxi

Společnost MSD Animal Health připravila v pořadí již druhý seminář se zaměřením na cytologickou diagnostiku v praxi veterinárního lékaře pod názvem Bravo Tour – My Study Day. Odborné přednášky proběhly v květnu ve čtyřech městech naší republiky – v Praze, Brně, Hradci Králové a Trojanovicích, a ve dvou městech na Slovensku – v Bratislavě a Demänovské dolině.

 

 

 

 

 

 Cytologickou problematikou se zabýval Dr. David Hanzlíček (klinika Jaggy Brno), s prezentací nového přípravku Bravecto (Fluralaner) proti blechám a klíšťatům u psů vystoupil Dr. Jan Doležal (MSD Animal Health).

 

Důležitou součástí cytologie je správné posouzení kritérií malignity. Jedná se o hyperplazii, benigní nebo maligní tumor? Většinu kritérií malignity lze velmi spolehlivě použít u epitelio-glandulárních a mezenchymálních tumorů na rozdíl od tumorů hematopoetických, které se mohou chovat opačně. Cytologická kritéria malignity jsou podle původu výskytu buněčná, jaderná, jadérková a cytoplazmatická. Histologická kritéria spočívají spíše v posouzení abnormální struktury tkáně.

 

Mezi významná kritéria malignity patří anizocytóza, tj. rozdílná velikost buněk. Pro hematopoetické nádory je naopak typická uniformita (lymfom). Anizokaryóza je charakteristická rozdílnou velikostí jader a vzniká při nepravidelném dělení buněk. Buňky mají standardní poměr velikosti jádra a cytoplazmy (N/C); změna tohoto poměru značí zvýšenou mitotickou aktivitu buněk. Při buněčném pleomorfismu pozorujeme různé tvary buněk, někdy chybí (hematopoetické buňky) nebo je výrazný (maligní melanom). U nesouměrně dělících se buněk zjišťujeme abnormální mitotické figury (kritérium zhoubnosti). Prominentní anebo velká jadérka (více než 5µm) jsou spolehlivým a důležitým kritériem pro hematopoetické tumory (lymfom, histiocytární tumory). K dalším změnám jádra/jadérka u nádorových onemocnění patří multinukleolóza, anizonukleóza, aberantní tvary jadérek a abnormální vzory jaderného chromatinu.

 

K přídatným kritériím malignity patří zvýšená buněčnost, zvýšený počet mitóz, multineklearita, vmáčknutí jader (molding), bazofilie cytoplazmy, buněčný kanibalismus (typický pro maligní karcinomy je nutno odlišit od fagocytózy), ztráta cytoplazmatických granulí a jaderné fragmenty.

 

Typickými kritérii malignity pro karcinom (epitelioglandulární původ) jsou anizocytóza, anizokaryóza, vysoký poměr N/C, všechna jadérková kritéria malignity, buněčný kanibalismus, bazofilie cytoplazmy. Pro sarkomy (mezenchymální původ) to jsou anizocytóza, anizokaryóza, pleomorfismus buněk, jadérková kritéria malignity. Pro kulatobuněčné (hematopoetické) tumory představuje tato kritéria uniformní populace buněk (lymfom), přítomnost jadérek a jemná struktura jaderného chromatinu. 

 

Dr. Doležal představil první systémové antiparazitikum s dlouhodobým účinkem proti blechám a širokému spektru klíšťat rozšířených po celém světě. Perorální žvýkací tableta Bravecto pro psy je účinná po dobu 12 týdnů (u druhu Rhipicephalus sanguineus po dobu osmi týdnů). Do 12 hodin od napadení jsou usmrcena všechna klíšťata, z toho důvodu je riziko přenosu TBD sníženo na minimum. Ochucená tableta má pro psy atraktivní chuť, její pozření psem mohli přítomní posluchači zhlédnout na videozáznamu. Bylo zjištěno, že více než  90 % psů přijímá tablety spontánně a dobrovolně, což jistě ocení jejich majitelé. Tableta je na předpis veterinárního lékaře a účinkuje okamžitě.

 

Poslední průzkumy prokázaly vyšší výskyt blech u psů a koček než klíšťat, což je příležitostí pro veterinární lékaře nabízet ektoparazitika i mimo hlavní sezónu.  Blechy jsou u psů ošetřených Bravecto tabletami usmrceny dříve než mohou naklást vajíčka. Přípravek je bezpečný pro štěňata od osmi týdnů i pro dospělé psy, a to i při pětinásobném překročení terapeutické dávky, je bezpečný pro březí a kojící feny a také pro psy s deficiencí genu MDR1, tedy kolie a koliím příbuzná plemena.

 

Vzhledem k tomu, že klienti často inklinují u spot-on přípravků k prodlužování reaplikačních intervalů, veterináři jistě ocení, že u tablet Bravecto s dlouhodobým účinkem je tento problém minimalizován. Při podávání tablety nemusí tedy klient myslet každý měsíc na aplikaci přípravku a navíc je pro něj snadná a pro psa zábavná.

 

 Po přestávce se Dr. Hanzlíček věnoval cytologickému rozdělení nádorů. Představil jednoduchý klinický algoritmus podle obecných charakteristik buněk vycházejících z původních tkání (epitelio-glandulární, mezenchymální, hematopoietické a neuroendokrinní). Účastníci obdrželi jakou součást sborníku přehlednou tabulku, ve které jsou znaky jednotlivých typů buněk shrnuty.  V poslední přednášce klinické případy„kouzlo a zrádnost“ klinické cytologie byly prezentovány konkrétní pacienti, součástí jejíchž diagnostických procedur bylo cytologické vyšetření (lymfom ledvin, granulom po injekci antibiotik, karcinom análního váčku, tumor srdeční báze s perikardiální efúzí, maligní mastocytom a sarkom měkkých tkání). Cytologické vyšetření je jedním z každodenních nástrojů tzv. medicíny založené na důkazech („evidence based medicine“), která by nás měla jednoznačně odlišit například od různých podvodníků hlásajících „pseudopřírodní“ medicínu založenou pouze na zkušenosti, nebo dokonce jen na pocitech a emocích. Přednášející se snažil zdůraznit organické začlenění cytologického vyšetření do diagnostiky všedních i nevšedních případů, včetně krajní možnosti využití cytologického vyšetření v soudních sporech.

 

 Po odborných přednáškách se mohli přítomní posluchači zeptat přednášejících na všechno, co je zajímalo. Seminář v Brně byl ukončen slavnostní večeří v příjemném prostředí hotelu Maximus Resort u brněnské přehrady.*

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down