26.05.2014 | 01:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

MSD Farmers Forum

Zdravá zvířata = Kvalitní potraviny

Společnost MSD Animal Health Česká republika & Slovensko pořádala dne 17. 5. 2014 inovativní setkání veterinářů a farmářů s tématem Zdravá zvířata = kvalitní potraviny. Přibližně 80 účastníků zažilo atraktivní program v resortu Equitana v Martinicích u Březnice.

 

 

Dnešní svět nám každý den přináší něco nového, inovativního, nový pohled na řešení problémů. Jednou z nejčastěji diskutovaných oblastí je kvalita potravin.  MSD Farmářské fórum se proto zaměřilo na aktuální témata a trendy v živočišné a rostlinné produkci a budoucnost obou těchto odvětví. Program poskytl komplexní pohled od oblasti chovu zvířat, která jasně deklaruje souvislost mezi zdravím zvířat a kvalitou produktu, až po finální potravinu, jež se dostává ke spotřebiteli.

Po úvodním slovu od Istvána Grófa (Generálního Managera MSD Animal Health Cz&Sk&Hu) pokračoval dopolední program přednáškami a informacemi o zvyšující se poptávce po lokálních potravinách, stejně jako důrazu kladeném na kvalitu jednotlivých produktů.

První přednáška, popisující aktuální situaci v České republice, od Jindřicha Fialky (ředitele odboru potravinářské výroby a legislativy Ministerstva zemědělství), byla zaměřena na normy kvality a zvyšující se poptávku po označení garantujícím kvalitu a zároveň specifickém pro regionální potravinu (např. KLASA, Regionální potravina a další).

S tím, jak se mění situace ve světě obchodu zemědělských komodit a co je očekávaná budoucnost globálního zemědělství, nás seznámil Jan Kadaník (Ameropa Group, Švýcarsko). Ředitel popsal a nastínil nejen nutnost produkce kvalitních surovin/potravin v dostatečném množství, ale nutnost jejich snadného doručení ke zpracovateli/konzumentovi.

Následující přednáška Jiřího Davídka (soukromý veterinární lékař/poradce v oblasti chovů skotu pro společnost Agrofert) se zaměřila na prevenci a zdraví hospodářských zvířat a cíle, kterých je nutné dosahovat  k zaručení zdravé ekonomiky chovu. Rovněž byla zmíněna krizová místa a opatření pro zamezení šíření či rozvoje různých druhů stádových onemocnění. 

Společnost MSD Animal Health (reprezentovaná Radkem Hejlem a Zbyňkem Dvořákem) prezentovala služby pro své partnery, které umožňují definovat ztráty a výnosy farem skotu a prasat, a tak následně určit, zda a jak je možné zlepšit zdravotní stav pro dosažení vyšší produkce, a tudíž vyšší profitability chovu.  Konkrétně byly prezentovány kalkulátory ztrát a benefitů, ResPig či Expertis – platformy vybudované v lokálních či globálních podmínkách, ale vždy přizpůsobené pro využití v Čechách a na Slovensku. Vzhledem ke snaze společnosti přinášet nejnovější informace a poskytovat možnost vzdělávání  byla rovněž prezentována spolupráce s Českou buiatrickou společností (MSD Animal Health je dlouhodobý generální partner), s Českou společností veterinárních lékařů – specialistů na nemoci prasat (např.  podzimní seminář 2013 a plánovaný podzimní seminář 2014) a v neposlední řadě rovněž spolupráce se společností CRV největším partnerem v ČR v oblasti reprodukce a kontroly užitkovosti.

 

Odpolední program začal představením inovativního řešení a pohledem do oblasti ošetření paznehtů skotu, kdy Jan Vobr (emBROD, ISB genetic s. r .o.) nejprve v přednášce představil danou problematiku a následně byla předvedena praktická ukázka paznehtářské práce v moderní hydraulické kleci, která poskytuje nejen vyšší welfare pro zvířata, ale rovněž rychlejší, snazší a bezpečnější ošetření.

Radek Šubrt (šéfkuchař a majitel restaurací) se zabýval problematikou nedostatečné propagace a schopnosti poskytnutí kvalitních potravin do restaurací podle požadavků různých podniků. Rovněž zmínil špatnou dohledatelnost regionálních produktů pro spotřebitele, ať již konzumenta či potenciálního zákazníka, ve formě restaurace či obchodu. Zároveň ukázal, že je spousta prostoru, jak docílit zlepšení ekonomické situace farmy při využití nejen klasických forem prodeje produktu (mléka či jatečných zvířat), ale i jeho zpracování a prodeje finální potraviny (porcované maso pro restaurace, mléčné výrobky aj.).

Odpolední program uzavírala přednáška Attila Szatmáryho (farma Selice – ZOO Divízia s. r. o.), jenž představil farmu, která se nebála udělat krok vpřed a úspěšně začala s výrobou a prodejem masa a masných výrobků, kdy postupně rozšiřuje výrobu a do budoucna uvažuje i o zpracování mléka a prodeji mléčných výrobků.

MSD Farmářské fórum bylo zakončeno v rámci společného večera, kdy se rozproudila diskuse a v rámci jednotlivých skupinek rovněž probíhaly debaty s jednotlivými přednášejícími.*

 

MVDr. Zbyněk Dvořák

Produktový manažer Skot, Prasata

MSD Animal Health

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down