03.07.2014 | 10:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Myasthenia gravis u kočky léčené methimazolem

Práce popisuje případ dvanáctileté kastrované kočky, křížence ragdola, která byla přivedena na vyšetření pro celkovou slabost a regurgitaci.

Před 10 týdny byla u tohoto pacienta diagnostikována hypertyreóza, a to na základě tachykardie, přítomnosti srdečního šelestu, palpovatelné masy na krku a zvýšené hladiny T4. Byla tak zahájena transdermální terapie methimazolem. Při současné návštěvě byla zjištěna ventroflexe krku, snížený flexorový reflex na všech čtyřech končetinách, tachykardie, intermitentní gallop rytmus a systolický šelest. Biochemické vyšetření odhalilo střední zvýšení kreatinkinázy a mírné zvýšení aktivity AST. Sérová koncentrace T4 byla v normě. Rentgen hrudníku neodhalil žádné abnormality. Hladina protilátek proti Toxoplasma gondii odpovídala spíše předchozí expozici než aktivní infekci. Současně byly odeslány vzorky pro zjištění hladiny protilátek proti acetylcholinovým receptorům. Do obdržení výsledků byla kočka léčena empiricky pomocí infuzí a subkutánních injekcí thiaminu. Na hospitalizaci kočka nepřijímala krmivo, a proto byla zavedena gastrostomická sonda. Hladina protilátek proti acetylcholinovým receptorům byla významně zvýšená. Byla zahájena terapie pyridostigminem. Léčba methimazolem byla ukončena. Stav pacienta se výrazně zlepšil, neurologické příznaky odezněly během následujícího týdne. Gastrostomická sonda byla vyjmuta o šest týdnů později. O deset týdnů později bylo provedeno kontrolní vyšetření: koncentrace T4 významně vzrostla, hladina protilátek proti acetylcholinovým receptorům klesla. Bylo nezbytné řešit opětovně hypertyreózu, nicméně radioaktivní jód nebyl dostupný a chirurgické řešení majitelé odmítli. Byla proto zahájena terapie carbimazolem. Současně pokračovala terapie pyridostigminem. Neurologické obtíže se již neopakovaly. O 24 měsíců později se objevily příznaky postižení horních cest dýchacích (mukopurulentní výtok z nosu, kýchání) a anorexie. Tyto problémy nereagovaly na různá terapeutická opatření, a tak byla o pět měsíců později provedena eutanazie.
Myasthenia gravis je onemocnění charakterizované přítomností autoprotilátek proti acetyl-cholinovým receptorům na postsynaptických membránách neuromuskulárních spojů. Nejčastějším klinickým příznakem je generalizovaná slabost. Megaezofagus byl popsán také, nicméně jeho výskyt je u koček nižší než u psů. Tento rozdíl je přisuzován přítomnosti hladké a příčně pruhované svaloviny v jícnu koček, oproti jícnu psů  pouze s příčně pruhovanou svalovinou. Myasthenia gravis je málo častou, ale klinicky významnou komplikací léčby methimazolem.*
Bell, E. T., Mansfield, C. S., James, F. E. Immune-mediated myasthenia gravis in a methimazole treated cat. J Small Anim Pract 2012; 53: 661-663.
Z anglického originálu přeložila MVDr. Simona Králová-Kovaříková

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down