03.11.2014 | 12:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Na XXII. výroční konferenci ČAVLMZ proběhly dva odborné semináře

V sobotu proběhly dva firemní odborné semináře společnosti MEVET a společnosti AD Maiora a LS promotion.

 

Dr. D. Sokolíček uvedl odborný seminář společnosti MEVET a představil dva antiparazitární přípravky nedávno uvedené na trh, pro kočky Broadline a pro psy Nexgard. Antiparazitikum BroadlineTM hubí vnější a vnitřní parazity koček ve formě roztoku pro nakapání na kůži – spot-on. Žvýkací tableta pro psy NexgardTM usmrcuje blechy a klíšťata po dobu jednoho měsíce (pěti týdnů u blech). Dávkování těchto léčiv, včetně účinné látky a doby působení popsal podrobněji Dr. M. Gojda v závěru semináře.

V hlavní části semináře společnosti MEVET vystoupila MVDr. Lucia Panáková, Dip. ECVD, s přednáškou Rozdíly v diagnostice alergie u psa a kočky. V oblasti patogeneze připomněla význam porušené kožní bariéry u psa a člověka a shrnula studie z této oblasti v posledních letech. Upozornila na chybějící studie z oblasti patogeneze alergie u koček. Poukázala na známé alergie u koček imunologického původu a porovnala je s aktuálními poznatky z humánní medicíny. Pomocí bohaté sbírky klinických snímků z vlastní praxe a snímků ze známých studií ozřejmila klasické klinické příznaky atopické dermatitidy/potravinové alergie u psů a koček. U psů je klinická symptomatologie alergických onemocnění velmi typická a mnohé kožní změny jsou téměř patognomické. Klinické příznaky alergie u koček se často prezentují pruritem na různých místech těla, pruritem hlavy a krku, symetrickou samoindukovanou alopecií nebo komplexem eozinofilního granulomu. Žádná z uvedených prezentací není u koček  pro alergie patognomická. V závěru přednášky se autorka krátce věnovala diagnostice alergických onemocnění u psů a poukázala na úskalí diagnostiky alergických onemocněni u koček, uvedla výsledky intradermálních testů u koček. V tabulce porovnala nejběžnější způsoby terapie alergických onemocnění psa a kočky a jejich možné vedlejší účinky při dlouhodobé aplikaci. Přítomní posluchači byli po přednáškách pozváni na oběd formou rautu.

Ve spolupráci s firmou Ad maiora a Lyssetky.cz proběhla poutavá ortopedická přednáška. Přednášejícím byl MVDr. Jan Čučka z veterinární kliniky Zvířecí doktor v Kladně. V první sekci byla diskutována nová technika řešení problematiky ruptury předního křížového vazu metodou TTA. V úvodu byla zmíněna biomechanika kolenního kloubu a rozvoj patologie při ruptuře LCCr. spolu s filozofií a vývojem titanového materiálu pro nové porézní implantáty. Zajímavé bylo i detailní porovnání s již používanými technikami a konfrontace těchto poznatků s novou technikou porus TTA. V závěru první sekce měli účastníci možnost si prohlédnout detailní provedení zmiňované techniky na konkrétním pacientovi. Druhá sekce posluchačům demonstrovala využití miniinvazivních osteosyntéz v praxi. Velkou pomocí při repozici fraktur je intraoperativní skeletální trakce.  Ta byla prezentována díky speciálnímu stolu a jednoduchým fixačním pomůckám. Prezentace demonstrovala mnoho klinických případů a řešení různých typů zlomenin a to vše miniinvazivním přístupem. Přednáška byla zakončena pozvánkou na ortopedické praktické kurzy konané začátkem března 2015.*

 

 

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down