14.11.2014 | 09:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Základy reprodukce koní

Ve dnech 31. 10. a 1. 11. hostila Veterinární klinika Heřmanův Městec účastníky dvoudenního praktického kurzu Základy reprodukce koní. Kurz pořádala vzdělávací organizace VetPD. V přednáškách i praktické výuce se střídali tři lektoři – James R. Crabtree z Equine Reproductive Services ve Velké Británii, Tom A. E. Stout z Univerzity v Utrechtu a Marta de Ruijter-Villani, také z Utrechtské univerzity.

 

Oba dny kurzu byly rozděleny na dopolední teoretickou a odpolední praktickou část. Teoretická část se konala v přednáškové místnosti kliniky. Odpolední praktická část pak probíhala ve spolupráci s Národním hřebčínem Kladruby nad Labem, který poskytl klisny, přímo v areálu hřebčína ve Slatiňanech. První blok pátečních přednášek byl věnován především předsezónní přípravě klisen. Tom Stout hovořil o rutinním managementu klisen, které mají být inseminovány chlazeným či mraženým semenem. Na jeho přednášku navázal James Crabtree, který ve svém příspěvku diskutoval předsezónní přípravu klisen pro přirozenou plemenitbu. Poslední téma, jehož lektorem byl opět James Crabtree, se věnovalo léčbě endometritidy vzniklé po připouštění. První přednášku druhého pátečního bloku zahájil Tom Stout a řešil indukci cyklické aktivity u klisen na začátku sezóny. Následoval příspěvek Marty de Ruijter-Villani, který se zabýval možnostmi zvládnutí dvojité gravidity. V poslední přednášce se Tom Stout věnoval hysteroskopickému vyšetření klisny.

Po příjezdu do Slatiňan se účastníci rozdělili do tří skupin, z nichž každou vedl jeden z lektorů. Skupiny se postupně vystřídaly na všech třech stanovištích.

V pátek navazovalo na dopolední přednášky vyšetření nebřezích klisen. Na prvním ze tří stanovišť si účastníci semináře mohli vyzkoušet hysteroskopické vyšetření pod vedením Toma Stouta. Dalším tématem páteční praktické části byl odběr vzorků z dělohy. To lektorovala Marta de Ruijter-Villani. Klisnám byly odebírány stěry na bakteriologii a cytologii, dále byla prováděna biopsie děložní sliznice a získáván výplašek maloobjemovou laváží Hartmanovým roztokem. Vzorky bylo možné přímo na místě obarvit a vyhodnotit. James Crabtree se s třetí skupinou věnoval technikám ultrasonografického vyšetření pohlavního aparátu klisny. Poukázal na to, o čem hovořil už na přednášce – na možnost použití Dopplerova efektu například pro přesnější zjištění času ovulace zobrazením cév v okolí folikulu. Cévy jsou kolem dominantního folikulu víceméně pravidelně rozmístěny. Krátce před ovulací dojde k jejich vymizení v okolí ovulační jamky. Někdy jsou změny pouze nepatrné, proto tato metoda vyžaduje časté opakované kontroly klisen, a v praxi se tudíž příliš nepoužívá. Po skončení informacemi nabitého pátečního programu následovala večeře pro přednášející a účastníky kurzu.

Druhý den kurzu byl věnován březím klisnám. První blok sobotní teorie odstartovala Marta de Ruijter-Villani přednáškou o možnostech a načasování při určování pohlaví plodu pomocí transrektálního i transabdominálního ultrazvukového vyšetření. Následovala přednáška o nových poznatcích v diagnostice a léčbě placentitidy a o terapii torze dělohy. Druhý blok otevírala přednáška věnovaná řešení dystokií v terénu. Následovaly lekce věnující se řešení akutních problémů souvisejících s porodem. Poslední přednáška byla věnována terapii retence plodových obalů. Ještě před přesunem do Slatiňan byly na klinice vyšetřovány problematické klisny soukromých majitelů. Jedna z klisen byla předvedena s anamnézou opakované neschopnosti zabřeznout. Vyšetření odhalilo chronické zánětlivé změny dělohy. Této pacientce byly v rámci semináře odebrány vzorky pomocí laváže dělohy.

V sobotu předcházela praktické části krátká prohlídka Hřebčína Slatiňany. Sobotní praxe byla tentokrát věnována vyšetření gravidních klisen. Na každém ze tří stanovišť byly vyšetřovány klisny v odlišném stádiu gravidity. Jedním z témat bylo transrektální posouzení plodu a uteroplacentární jednotky. V návaznosti na přednášky si účastníci kurzu zkoušeli také určovat pohlaví plodu, a to jak transrektálně, tak transabdominálně. Na závěr semináře byly účastníkům předány cerfitikáty.*

 MVDr. Kateřina Musílková

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down