05.12.2014 | 10:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pravidla pro povolení pěstování GMO

Instituce Evropské unie zvažují povolení pěstování geneticky modifikovaných plodin v jednotlivých zemích. Nejdříve příští rok budou udělena první povolení k pěstování těchto rostlin a jednotlivé státy budou moci jejich pěstování na celém svém území nebo jeho části zakázat. Italské předsednictví EU a Evropský parlament dospěly k zásadní dohodě na pravidlech udělování povolení pěstování. Formálně musí dohodu schválit členské státy a Evropský parlament na plenární schůzi.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) formálně povolil čtyři geneticky modifikované kukuřice, včetně známé MON810 od americké společnosti Monsanto, a TC1507, kterou dodává americká skupina Pioneer.
Základní dohodu o pěstování geneticky modifikovaných organismů (GMO) v EU bude 15. prosince projednávat výbor pro životní prostředí Evropského parlamentu, Rada ministrů životního prostředí a Evropský parlament. Pěstování geneticky upravených plodin by se mělo zpočátku týkat jen několika málo zemí. Kukuřice MON810, která je v EU schválená, se pěstuje na polích tří států: na 110 000 hektarech ve Španělsku, na 9000 hektarech v Portugalsku a na 3000 hektarech v České republice.*

Zdroj: www.ctk.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down