27.01.2015 | 07:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

NA SLOVENSKU JE OPĚT VZTEKLINA

Potvrzení vztekliny nedaleko Staré Lubovni na Slovensku znovu upozornilo, že nebezpečí návratu vztekliny na naše území hrozí pořád. Pravidelné očkování zvířat proti vzteklině je stále na místě a především majitelé psů by ho v žádném případě neměli zanedbávat.

Česká republika je zatím prostá vztekliny. Poslední výskyt byl zaznamenán u lišek v roce 2002 a od roku 2004 jsme byli uznáni Mezinárodním úřadem pro nákazy zvířat (OIE) za zemi prostou této nebezpečné nákazy přenosné na člověka. Plošné vakcinace volně žijících zvířat, zejména lišek, stály velké úsilí. Vakcinace probíhala 20 let od jara roku 1989 do podzimu roku 2009 a do terénu bylo za toto období rozmístěno 32,5 milionu dávek vakcíny. Veterináři situaci stále  monitorují a v roce 2011 bylo na vzteklinu s negativním výsledkem vyšetřeno 3416 lišek.

Prezident Komory veterinárních lékařů MVDr. Karel Daniel včera řekl, že nelze chápat nezodpovědné majitele zvířat, kteří zanedbávají povinné očkování. Protože riziko zavlečení vztekliny stále hrozí, jak dokazuje slovenský případ z minulého týdne. A ztráta statutu země vztekliny prosté by přinesla komplikace především majitelům zvířat.

Komora i její členové situaci sledují a jsou připraveni informovat svoje zákazníky i média, protože vědí, že nakažení člověka znamená riziko nejvyšší.*

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down