Od začátku ledna, kdy se inspektoři Státní veterinární správy poprvé vydali v rámci nových kompetencí na kontroly restaurací, již bylo zjištěno mnoho závažných nedostatků. Nelze tedy pochybovat o tom, že veterinární kontroly (nejen) zvěřiny v provozovnách stravovacích služeb mají svůj význam. Počty a druhy závad se sice liší kraj od kraje, veterinární dozor ale probíhá na všech místech stejně.
Za pouhý měsíc, kdy platí novela zákona o potravinách, proběhlo celkem 542 kontrol – u 62 z nich byla zjištěna nějaká závada (celkem 240 závad). Nejčastěji se tyto prohřešky týkaly Pardubického kraje, Prahy a Jihomoravského kraje.
Mezi komodity, u kterých byla nejčastěji zjištěna nějaká závada, patří (v tomto pořadí): maso hovězí/vepřové, maso ze zvěřiny, maso drůbeží/králičí, vejce a produkty rybolovu. Nejvíce prohřešků v rámci kontrol zvěřiny se týkalo: sledovatelnosti, čištění a sanitace, skladování surovin a potravin, označení potraviny a nevyhovujících prostor.
Během kontrol bylo celkem ve 13 případech zjištěno nevyhovující zacházení se zvěřinou (chybějící doklady o původu: obchodní doklad, lístek o původu zvěře, plomba). V šesti případech (Jihomoravský kraj 3x, Jihočeský kraj 1x, Pardubický kraj 1x a Liberecký kraj 1x) byla nařízena likvidace zvěřiny (celkem 74 kg). Dále byla nařízena likvidace 200 kg masa, 61 kg produktů rybolovu a 63 kg drůbežího masa.
Výše pokut ještě nebyla provozovatelům zařízení stravovacích služeb (restaurací) sdělena.
V souvislosti s celkově neuspokojivou situací v této oblasti navázala Státní veterinární správa úzkou spolupráci s policií České republiky, aby společně pracovaly na zlepšení situace.*
Mgr. Petr Pejchal
Tiskový mluvčí SVS