17.02.2015 | 02:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Obdrží myslivci dotace na noční lov divočáků?

Podle návrhu vlády budou myslivci pravděpodobně čerpat dotace na nákup zařízení umožňujících noční vidění a lov zvěře v noci.
Důvodem zavedení návrhu je potřeba snížení stavů přemnoženého divokého prasete.

 

Připravené nařízení zároveň kalkuluje s navýšením příspěvků na užívání ekologických a k přírodě šetrných technologií při lesním hospodaření. Přemnožené prase divoké škodí na zemědělských plodinách a pozemcích a loví drobnou zvěř - koroptve, bažanty, zajíce i malá srnčata.

Myslivci mohou od loňského léta legálně používat zaměřovače usnadňující lov zvěře v noci. Od 1. července začala platit novela, která upravuje podmínky pro zakoupení noktovizorů a povolení k jejich použití.
V posledních letech u nás výrazně ubylo drobné zvěře a spárkatá zvěř je přemnožená. Počty koroptví byly v roce 2012 poloviční než v roce 2007, zajíců ubylo téměř o pětinu. Mezi hlavní příčiny tohoto trendu patří změny v krajině a intenzivní zemědělství.

Návrh také navyšuje sazby na vyklizování či přibližování dříví koněm či vypouštění ohrožených druhů, například tetřeva hlušce do přírody. Předkládaný materiál souvisí s novelou zákona o myslivosti. Dotace pro myslivce na jejím základě od ledna vyřizují krajské úřady, kompetence převzaly od krajských agentur pro zemědělství a venkov (KAZV) zřizovaných ministerstvem zemědělství. Změnu kompetencí je třeba promítnout do prováděcího předpisu, uvedlo ministerstvo zemědělství v předkládací zprávě.*

Zdroj: www.ctk.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down