19.02.2015 | 11:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Informace o původu zpracovaného masa

Podle Evropského parlamentu mají spotřebitelé právo znát původ masa ve zpracovaných potravinách. Zákazníci v EU již mají možnost kontroly nezpracovaného hovězího masa a od dubna budou mít přehled o nezpracovaném vepřovém, skopovém, kozím a drůbežím mase.

Širší spektrum informací o zpracování masa posílí důvěru spotřebitelů a zároveň přinutí výrobce lépe rozkrýt výrobní procesy. V Evropské unii začaly být uváděny informace o původu nezpracovaného hovězího masa a výrobků z něj povinně od ledna 2002 v souvislosti s nemocí šílených krav (bovinní spongiformní encefalopatie, BSE). Spotřebitel tak může zjistit, kde se zvíře narodilo, kde bylo chováno a kde poraženo. Od letošního dubna se označování původu rozšíří i na nezpracované vepřové, skopové, kozí a drůbeží maso.
Výrobci nahrazovali levnější koninou dražší hovězí maso v Evropě předloni v lednu. Koňská DNA byla prokázána v mražených mletých karbanátcích v supermarketech v Irsku a Velké Británii. Později bylo zjištěno, že k záměně masa docházelo od Rumunska po Nizozemsko. Několik případů bylo odhaleno i v České republice.*

Zdroj: www.ctk.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down