02.03.2015 | 01:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zimu v ČR nepřežilo 35 procent včelstev

Podle předběžných odhadů Českého svazu včelařů (ČSV) přišli včelaři v naší zemi především kvůli varroóze zhruba o 35 procent včelstev. Obnova včelstev může včelaře stát až jednu miliardu korun. Včelaři u nás na podzim zazimovali 603 000 včelstev, podle ČSV jich uhynulo zhruba 200 000.

Průměrné ztráty během zimního období se dlouhodobě pohybují zhruba okolo deseti procent. Včelaři již v průběhu zimy avizovali zhruba třetinové ztráty. Úhyny včel se výrazně regionálně liší, v některých krajích uhynula až polovina včel, v jiných oblastech nedosáhly ztráty ani deseti procent. Bezprostřední ztráty na včelstvech mohou pojmout 600 milionů až jednu miliardu Kč (obnova jednoho včelstva stojí včelaře od 3000 do 5000 Kč).

O další peníze přijdou včelaři kvůli nízké produkci medu. ČSV upozorňoval chovatele na nebezpečí zvýšeného výskytu nemoci již od loňského jara. Loňská velmi mírná zima byla pro rozmnožení roztoče kleštíka včelího (Varroa destructor) příznivá. V roce 2010 se cena medu pohybovala v průměru okolo 130 Kč za kilogram, v loňském srpnu dosáhla 170 korun. Produkce medu loni meziročně klesla zhruba o 11 procent na 7162 tun. Převažoval světlý květový med, kvůli počasí se včelařům téměř vůbec nepodařilo vyrobit tmavý lesní med.*
Zdroj: www.ctk.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down