03.03.2015 | 02:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Dnes probíhá v Bruselu mezinárodní konference na téma Ebola

Cílem dnešní konference je především poukázat na trvající existenci epidemie a potvrdit podporu světového společenství postiženému regionu. Pozváno bylo přes 80 delegací, především z afrických zemí, EU a dalších států podílejících se na potírání eboly, ale také mezinárodních i nevládních organizací.

Případy eboly se stále objevují a v některých komunitách jejich počet pomalu narůstá. Dokud se v Africe stále budou vyskytovat případy této nákazy,  nesmí svět polevit v pozornosti, zdůraznil řecký eurokomisař pro humanitární pomoc a řízení krizí Christos Stylianidis. Liberijská prezidentka Hellen Johnsonová-Sirleafová upozornila, že epidemie ohrozila samotnou existenci tří nejvíce postižených zemí a vyzvala svět k tlumení této nákazy, dlouhodobé pomoci ohroženým zemím a hospodářské obnově.

Nedávná epidemie eboly si v Guineji, Libérii a Sieře Leone vyžádala na 9200 obětí, nakaženo bylo více než 23 000 lidí. V nejkritičtější fázi zdravotníci hlásili 200 až 300 nových pacientů za týden. Krizovou situaci se podařilo zvládnout za přispění mezinárodního společenství, OSN, EU a Světové zdravotnické organizace (WHO).

Loňský výskyt nákazy byl příčinou onemocnění a ztrát především v řadách lékařů, zdravotních sester, učitelů a náboženských představitelů. Zdravotnické systémy zkolabovaly a lidé začali umírat i na jiná, do té doby léčená onemocnění. Byly uzavřeny školy, firmy, burzy, farmy i tržiště, přestala létat letadla a připlouvat lodě a hrubý domácí produkt tří zmíněných zemí klesl o pět procent.

Členské země EU přispěly částkou 1,2 miliardy eur (přes 33,5 mld. Kč) a ze světových zdrojů bylo na kontrolu nákazy věnováno zhruba 392 miliard korun.*

Zdroj: www.ctk.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down