Světové ceny potravin klesají a dostaly se na nejnižší úroveň za více než čtyři a půl roku. Podle Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) klesla průměrná hodnota indexu cen v únoru proti předchozímu měsíci o jedno procento na 179,4 bodu. Levnější je obilí, maso a cukr, ceny mléčných produktů prudce vzrostly, nepatrný růst byl zjištěn u cen olejů.
Index klesá od loňského dubna a v současné době je na nejnižší hodnotě od července roku 2010. k poklesu cen přispívá vysoká globální produkce, nízké ceny ropy a omezený import velkých dovozců, včetně Číny. Zásoby obilovin by měly na konci pěstitelské sezóny přelomu roku 2014/2015 dosáhnout 630,5 milionu tun, což je nejvyšší hodnota za 15 let.
Podle FAO dosáhne letos produkce obilovin 2,542 miliardy tun, tj. o osm milionů více, než bylo očekáváno v lednu.
Ceny obilovin se oproti lednu snížily o 3,2 procenta. Prudce klesly zejména ceny pšenice díky lepší sklizni a vysokým zásobám.
Maso je levnější o 1,4 procenta především kvůli nižším cenám hovězího, skopového a jehněčího masa. Ceny masa drůbežího jsou na stejné úrovni, vepřové maso je dražší. Cena vepřového masa klesala po dobu osmi měsíců, nově byla podpořena oznámením o evropských dotacích na soukromé skladování.
Ceny mléčných produktů se zvýšily o 4,6 procenta a zaznamenaly první růst za rok. Příčinou bylo sucho na Novém Zélandě, nižší vývoz výrobků z Austrálie a omezení produkce v Evropě v obavách, že budou překročeny produkční kvóty.*
ZdroJ. www.ctk.cz