05.05.2015 | 10:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vysoké pokuty prodejcům potravin udělují inspektoři na Slovensku

Slovenské úřady začaly trestat vysokými pokutami obchodníky za nedostatky při prodeji potravin. Na Slovensku byly v dřívějších letech zvýšeny pokuty za pochybení obchodníků při prodeji potravin v reakci na výsledky kontrol, které v obchodech odhalily řadu nedostatků.

Nejvyšší sankce, a to tři, každou ve výši jednoho milionu eur (27,5 milionu Kč), udělila Státní veterinární a potravinová správa (SVPS) maloobchodnímu řetězci Tesco za prodej prošlých potravin aj. Největší maloobchodní síť na Slovensku reagovala sdělením, že má pochybnosti o rozhodnutí inspektorů, a proto se vůči pokutám chce bránit u soudu.
SVPS zveřejňuje na svém webu až pravomocná rozhodnutí o uložených pokutách slovenským podnikatelům. Pokud firmy ve správním řízení neuspěly s odvoláním vůči sankci, pravomocná rozhodnutí mohou ještě nechat prozkoumat soudem. Pokuty ve výši několika desítek tisíc eur dostaly na Slovensku i další maloobchodní sítě nebo menší prodejci.
V minulosti byly výrazně zvýšeny sankce, když se firmy opakovaně dopustily vážných pochybení při výrobě nebo prodeji potravin. Inspektoři obvykle vyměřují podnikatelům pokuty ve stovkách až tisících eur za nedostatky při prodeji nebo distribuci potravin. Úřady vyměřují pokuty v rozsahu od jednoho do pěti milionů eur (27,5 až 17,5 milionu Kč). Vysoké sankce hrozí nejen za opakovaný prodej prošlých potravin, ale také při výrobě či prodeji zkažených potravin a potravinářských produktů bez označení alergenů.*

Zdroj: www.ctk.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down