05.05.2015 | 11:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

V Evropě jsou ohroženy divoké včely

Téměř desetině evropských divokých včel hrozí vyhynutí. Studie Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN) mapuje téměř dva tisíce druhů divokých včel Evropy, ohrožených druhů může být přes 60 procent.

Podle vědců z IUCN je nutný další výzkum k zabránění úhynu všech ohrožených včel. Včely mají klíčovou roli i na produkci potravin. Ekologové zjistili, že včely každoročně v Evropě opylují plodiny v hodnotě 605 miliard korun. Opylovači včetně včel mají vliv až na 84 procent hlavních plodin určených k lidské spotřebě.
Problémy české krajiny se zabývali také odborníci na konferenci v Lichtenštejnském paláci v Praze. Upozornili na pokračující divoký zábor zemědělské půdy zejména v okolí velkých měst a na nedostatečnou ochranu nejlepší zemědělské půdy. Denně ubývá 13 hektarů půdy a téměř 55 procent je ohroženo erozí. Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce je problémem i odosobnění obyvatelstva od krajiny a ztráta její jedinečnosti. Za dopady těchto změn označil ministr záplavy, sucho a ztrátu půdní úrodnosti.*
Zdroj: www.ctk.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down