15.07.2015 | 01:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Diagnostika a terapie imunitně zprostředkované polyartritidy u březí feny

Imunitně zprostředkovaná polyartritida je poměrně častým onemocněním psů, vedoucí ke vzniku bolestivých otoků kloubů, jedná se o hypersenzitivní reakci typu III s ukládáním depozit imunokomplexů do kloubů. Zde vyvolávají zánět a uvolnění cytokinů, přitahované neutrofily pak způsobují další poškození. Nejčastěji jsou postiženy kolenní a karpální klouby u psů středních a velkých plemen ve středním věku. V současné době je medikace založena na podávání glukokortikoidů.

K pohotovostnímu ošetření univerzity v Minnesotě byla předvedena dvouletá nekastrovaná fena zlatého retrívra s akutním nástupem letargie, střídavého kulhání a neochotou k pohybu. Sonografické vyšetření potvrdilo březost s nálezem minimálně tří štěňat stáří přibližně 34 dnů s normální srdeční akcí. Byl zjištěn otok na obou karpálních a kolenních kloubech, zánětlivý leukogram s mírnou anémií a mírnou hypoproteinemií, odpovídající systémové zánětlivé odpovědi. Laboratorní testy na dirofilariózu, anaplazmózu, boreliózu a ehrlichiózu byly negativní. Cytologie tekutiny, získané punkcí postižených kloubů odhalila nedegenerativní neutrofilní zánět bez přítomnosti organismů, potvrzující diagnózu imunitně zprostředkované polyartritidy. Možná terapie, navržená majiteli, zahrnovala prednison, niacinamid a doxycyklin, případně vyčkání s nasazením léčby až po porodu. Prednison může snižovat koncentraci gonadotropinu a způsobit aborty, doxycyklin se synergickým účinkem s niacinamidem může narušit vývoj kostí u vyvíjejících se štěňat. Majitel souhlasil se samotnou terapií niacinamidem, v době vydání článku pokračovala březost normálně a stav feny se upravil.
Použití běžných terapeutických protokolů u březích zvířat je limitované, protože léčiva mohou mít různé negativní dopady na plody, tento případ potvrzuje důležitost existence několika léčebných strategií, mezi nimiž lze vybírat podle bezpečnosti pro fenu i štěňata.*

Barstow C. Diagnosis and treatment of a pregnant bitch with immune-mediated polyarthritis. In: Proceedings of the society for theriogenology 2013, Louisville USA.

Z anglického originálu přeložila MVDr. Jolana Snížková

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down