11.08.2015 | 08:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Fond rizik pro zemědělce

Před hospodářskými ztrátami způsobenými nadměrným suchem či srážkami v období sklizně, před kterými se farmáři nemohou pojistit, by mohl zemědělce částečně ochránit tzv. Fond nepojistitelných rizik.

Na ministerstvu zemědělství se bude do konce srpna projednávat návrh, podle kterého by mohl být fond zřízen a začít fungovat v roce 2016. Novým prvkem pro sledování klimatických jevů je využití Integrovaného systému pro sledování rizik v zemědělství. Princip fungování fondu spočívá v průběžném a plánovaném naplňování fondu penězi od zemědělských podnikatelů i státu.
Aby mohl systém začít fungovat, bude třeba změnit zákony, které jej prováží se současnou podporou pojištění, jež poskytuje Podpůrný a garanční lesnický a rolnický fond (PGRLF), i s případnými státními podporami. Také bude muset být notifikován u Evropské komise.

V letošním roce nabízí Agra pojišťovna na tuzemském trhu pilotní projekt pojištění proti suchu. Podobný systém pojištění proti suchu je v zahraničí běžný. PGRLF v současnosti již hradí část pojistného při pojištění plodin a zvířat.*

Zdroj: www.ctk.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down