16.09.2015 | 09:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Světové ceny potravin klesly nejrychleji za sedm let

Podle Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) pokračoval v srpnu pokles světových cen potravin a klesl nejrychlejším tempem za téměř sedm let. Důvodem je přebytek potravin na trzích, propad cen energií a obavy ze zpomalení hospodářského růstu v Číně.

Index, který zahrnuje obilniny, olejniny, mléčné produkty, maso a cukr, klesá nepřetržitě od loňského dubna. V srpnu se index ve srovnání s předešlým měsícem snížil o 5,2 procenta na 155,7 bodu a zaznamenal tak největší měsíční pokles od prosince 2008.

Ceny mléčných výrobků se snížily o více než devět procent kvůli výraznému propadu cen sýrů, másla a sušeného mléka. Útlum je vyvolán zejména klesající poptávkou v Číně, na Blízkém východě a v severní Africe.
Mlékárenství má v Evropské unii další potíže vzhledem k tomu, že na jaře po letech skončily mléčné kvóty a ruské sankce na něj mají negativní dopady.

Evropská komise navrhla pro farmáře soubor podpůrných opatření v rozsahu asi 500 milionů eur (14 miliard Kč). Velká část financí je určena na podporu mlékárenského odvětví v osmadvaceti státech EU. Ceny obilovin pro období 2015/2016 se v srpnu snížily o sedm procent.*

Zdroj: www.ctk.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down