04.11.2015 | 10:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Chovatelé prodávají vepřové maso pod cenou, bojí se zavírání chovů

Prodejní cena vepřového masa je nižší než náklady a obchodní řetězce preferují levné maso z ciziny, které je dotované z národních zdrojů. Letos poprvé budou moci chovatelé žádat o náhradu všech nákladů spojených s dezinfekcí, deratizací, ošetřením vody a na laboratorní vyšetření.

Náklady na kilogram masa jsou 40 korun, prodává se za 38 korun za kilogram. Loni byla prodejní cena 44,4 koruny za kilogram. Náklady na krmiva vzrůstají, činí přibližně 65 procent nákladů na chov. Farmáři by měli dostat zvláštní podporu od Evropské unie na dojnice a prasnice.

Dotace na levné maso z ciziny čeští chovatelé neznají a žádají ministerstvo zemědělství, aby provedli analýzu zdroje. Ministerstvo požádalo o spolupráci při sledování národních podpor zemědělcům v zahraničí zastupitelské úřady a zapojilo do práce i Ústav zemědělské ekonomiky a informací. Dostupnost informací je velmi nízká.
Ministerstvo zemědělství připravuje další podpory na podporu kvalitního života prasat, jsou vyhlášené také podpory na ozdravování chovů. V nákazovém fondu je v letošním roce 1,1 miliardy korun, z toho 720 milionů mohou využít chovatelé prasat.  Na náhradu všech nákladů dostávali chovatelé prasat 85 procent.

V ČR se nyní chová 1,45 milionu prasat, před deseti lety se jednalo o dvojnásobek. Potravinová soběstačnost se nyní pohybuje okolo 50 procent. Importované maso pochází nejvíce z Německa, Estonska, Polska a Belgie. Roční spotřeba vepřového masa na osobu je u nás více než 41 kilogramů.
Zdroj:www.ctk.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down