18.11.2015 | 10:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Dovoz vajec vzrostl

Dovoz vajec do České republiky v říjnu meziměsíčně vzrostl téměř o čtvrtinu na 44,5 milionu kusů. V září jich dovozci přivezli 34 milionů. Nejčastěji se do ČR dováží vejce z Polska, Slovenska a Německa.*

Hlavním důvodem jsou nízké dumpingové ceny, které podrážejí české výrobce. Podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) stálo v říjnu vejce v průměru 2,90 Kč, zatímco před rokem 3,20 koruny. Pokud se spotřebitelé rozhodnou, že budou podporovat české producenty, měli by si podle kódu na skořápce zkontrolovat, zda si doopravdy kupují česká vejce.

Krabička vajec bývá označená jako česká, uvnitř jsou vejce z Polska i s polským kódem. Do ČR jsou dovážena vejce, která se označí až na našem území.

První číslo na vejci označuje, o jakou metodu způsobu chovu drůbeže jde, dále je na něm písmeny označení země původu a pak registrační číslo chovu. Pokud jde o chov v ekologickém zemědělství, je první číslo kódu 0. Pokud jde o chov ve volném výběhu, značí se 1, dvojka znamená chov v halách na podestýlce a trojka chovy v obohacených klecích.

Do ČR se v říjnu většinou dovezla vejce z Polska (65 procent), dále pak ze Slovenska (15 procent) a z Německa.

Dovoz vajec do ČR (mil. ks):

Leden 19,9
Únor 24,9
Březen 38,7
Duben 19
Květen 39,2
Červen 29,9
Červenec 30,6
Srpen 29,1
Září 34,1
Říjen 44,5

 

Zdroj: Informace SVS pro komoditní radu pro vejce a drůbež

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down