Počet přeštických černostrakatých prasat chovaných v naší republice se zvyšuje, oproti roku 2013 přibylo prasnic v registrovaných chovech o šestinu, na 358 kusů. V roce 2011 bylo odchováno 134 prasniček. Cena masa přeštických prasat bývá vyšší, ale obsahuje více vnitrosvalového tuku, které je šťavnatější. Chovatelé „přeštíků" mohou žádat o dotace na zachování genových zdrojů těchto prasat.
Maso z přeštických prasat je tučnější než běžné vepřové maso. Chovatelé ale kvůli tučnosti obdrží na jatkách méně peněz. Přeštická prasata patří k méně vyšlechtěným plemenům, mají přibližně 11 selat v jednom vrhu. Počet selat ve vrhu se u konvenčních plemen pohybuje okolo 15. I když se přeštická prasata hodí i na výrobu šunky, musela by být poražená v době, kdy váží okolo 70 kilogramů. Přeštická prasata se však porážejí při dosažení 110 - 120 kilogramů, jako všechna ostatní prasata, která jsou standardizovaná na určitou hmotnost. V obchodech se prodává vepřové maso z přeštíků za vyšší ceny než maso vepřové z konvenčního chovu, a prasata jsou často chovaná v biorežimu. Ceny masa se mezi jednotlivými obchodníky podstatně liší. V e-obchodě Naše maso dostanete kilogram krkovičky na gril za 412 korun, na serveru Maso domů za 155 korun za kilogram, Svět bedýnek nabízí půl kilogramu krkovice za 134 korun.
Přeštické plemeno bylo vyšlechtěno v 19. století v Přešticích na jižním Plzeňsku. Přeštické prase má i svůj vlastní pomník. V 60. letech 20. století vzniklo kameninové sousoší dvou strakatých prasat v areálu tehdejšího zemědělského družstva u hlavní silnice z Přeštic do Klatov. Na místě stojí dosud.*
Zdroj: www.ctk.cz