Za poslední desetiletí se počty vylíhnutých hus v tuzemských chovech snížily o pětinu. V roce 2005 jich bylo zhruba 264 000, loni se jich vylíhlo přes 212 000. Chovatelé nebyli dříve schopni konkurovat levným dovozům, nyní se zájem o chov zvyšuje.
Husy se chovají spíše v malochovech, nebo je mají lidé doma na dvorku. Lze je koupit ve farmářských prodejnách, kde se opracované maso prodává za vyšší cenu, zhruba 300 korun za kilogram. Přímo od chovatelů lze nakoupit maso za 100 korun za kilogram. V obchodních řetězcích jsou k dispozici mražené husy z dovozu, jejich cena se pohybuje okolo 100 Kč/kg. Akce jsou časté v restauracích, ale ne všude je podávána husa, může jít o různé kachny a jejich křížence.
V loňském roce se počet vylíhnutých hus zvýšil na hodnotu roku 2008, mezi rokem 2008 až 2015 se v tuzemsku vylíhlo každoročně od 155 000 do 185 000 kusů. Chov hus je sezónní záležitostí, husa je tradičním jídlem na svatého Martina. Výkrm hus ukončený koncem října je ideální dobou pro konzumaci.
Líhnutí, dovoz a vývoz jednodenní a mladé drůbeže během let 2005 až 2014:
Počet vylíhlých hus |
Dovoz |
Vývoz |
2005 |
264 016 |
|
54 535 |
2006 |
181 618 |
|
34 270 |
2007 |
181 749 |
1056 |
30 000 |
2008 |
206 392 |
18 000 |
21 300 |
2009 |
185 749 |
|
11 161 |
2010 |
174 888 |
1000 |
14 722 |
2011 |
154 963 |
|
14 999 |
2012 |
155 889 |
|
29 459 |
2013 |
165 681 |
12 120 |
21 910 |
2014 |
212 163 |
|
38 970 |
Zdroj: Ústřední evidence drůbeže*