WHO (Světová zdravotnická organizace): zpráva o důsledcích infekce a otravy kontaminovanými potravinami. Konzumace kontaminovaných potravin má 420 000 obětí ročně, z toho 125 000 jsou děti mladší pěti let.
Kvůli stravě kontaminované chemikáliemi, bakteriemi, viry či parazity onemocní až 600 milionů lidí za rok. Poznatky o konkrétních původcích kontaminace potravin v daných regionech světa by měly vést k cíleným akcím veřejnosti, vlády a také potravinářského průmyslu. Podle WHO je alarmující, že 30 procent úmrtí tvoří děti mladší pěti let, ale jejich podíl na světové populaci je devět procent.
Nejrizikovějšími oblastmi jsou Afrika a jihovýchodní Asie, kde ročně umírá zhruba 312 000 lidí, v Evropě 5000. Nejvíce ohroženy jsou státy, jejichž hospodářství je na nižší úrovni. Lidé v těchto zemích připravují pokrmy pomocí závadné vody, problémem jsou i špatné hygienické či skladovací podmínky nebo nedostatečné potravinářské normy. Zpráva, kterou WHO předložila, je výsledkem dlouhodobé studie mezi lety 2007 až 2015.*
Zdroj: www.ctk.cz