16.12.2015 | 08:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Podezření na otravu včelstev

Nahlášených otrav včelstev v letošním roce ubylo téměř o polovinu. Podezření na otravu oznámili letos včelaři v 29 případech. V loňském roce bylo nahlášeno 52 otrav, předloni 37. Mnohé případy se do evidence nedostanou, protože včelaři nekontrolují své úly denně.

 

Veterinární lékaři řeší hromadné úhyny včel zejména když kvete řepka. Pokud je tato tuzemská nejrozšířenější olejnina v období, kdy je cílem včel, nesprávně ošetřena, bývá nejčastějším zdrojem hromadných otrav včelstev. Letos našli veterinární lékaři účinné látky používané v postřicích v osmi případech, postiženo bylo 161 včelstev u 15 chovatelů různým úhynem. Ve srovnání s rokem 2014 byl zaznamenán výrazný úbytek, loni bylo zasaženo 800 včelstev v sedmi prokázaných případech u 32 chovatelů. V dalších 13 případech nebyla souvislost úhynu s použitím přípravků na ochranu rostlin prokázána, většinou se jednalo o domácí postřiky na zahradě nebo v zahrádkářské kolonii. Podle veterinárních lékařů mohl někdo nastříkat zatím neznámé látky také přímo do úlu. Některé případy byly proto předány policii pro podezření z úmyslného poškození soukromého majetku.

Podle Českého včelařského svazu nehubí včely postřiky, ale v letošním roce přišli včelaři kvůli varoóze zhruba o 35 procent včelstev. Epidemie byla podobná zimě v letech 2007 a 2008, při níž včelařům uhynula třetina včel. Jejich počty se navýšily během několika dalších let. Během loňského podzimu včelaři zazimovali 603 000 včelstev, zhruba 200 000 včelstev uhynulo. Průměrné ztráty přes zimu dosahují dlouhodobě okolo deseti procent.*

Zdroj: www.ctk.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down