11.03.2016 | 09:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pokles cen zemědělských komodit

V loňském roce klesl podle Českého statistického úřadu zisk českého zemědělství o 27,3 procenta na 16,9 miliardy Kč. Podle Zemědělského svazu ČR, který použil jinou metodiku než ČSÚ, se zisk snížil o více než polovinu z 19 miliard na devět miliard korun.

 

Pokles cen zemědělských komodit nejvíce postihl živočišné produkty, především mléko a vepřové maso. Projevilo se i sucho. Do výpočtů svazu se podle ČSÚ promítá i to, že svaz vychází z údajů velkých podniků, které mívají i velkou živočišnou výrobu, jichž se týkal větší propad tržeb než u pěstování plodin.

Celková zemědělská produkce dosáhla loni podle ČSÚ 127 miliard korun. Z toho se rostlinná produkce pohybovala okolo 75,1 miliardy Kč a živočišná produkce činila 46 miliard Kč. Rostlinná produkce meziročně klesala o 5,4 procenta, kvůli slabší úrodě hlavních komodit. Dlouhotrvající sucho bylo příčinou nižší sklizně obilovin o 6,3 procenta, olejnin o 17,6 procenta, krmných plodin o 21,5 procenta, brambor o 27,6 procenta a cukrovky o 22,7 procenta.

Ceny živočišné výroby klesly oproti roku 2014 o 10,7 procenta. Navýšení výroby bylo zaznamenáno u skotu, drůbeže a mléka, kromě skotu, ovcí, koz a vajec došlo k poklesu cen (ČSÚ). U prasat činil meziroční pokles 12,9 procenta, u mléka 17,2 procenta. Výsledek hospodaření ovlivnilo kromě poklesu cen a sucha i navýšení mezd a přesunutí financování některých podpor z loňského roku na letošní. Propad by byl ještě vyšší, kdyby farmářům nepomáhalo zlevňování pohonných hmot a slabší kurz koruny.

Zemědělcům byly podle ČSÚ loni vyplaceny z evropských fondů a národních zdrojů dotace v hodnotě 31,3 miliardy korun. Meziročně byl obnos o 5,2 procenta nižší. Další výplaty přímých plateb byly přesunuty na začátek roku 2016 (Státní zemědělský intervenční fond). Předpokládané změny se většinou pohybují v řádu desítek, maximálně stovek milionů korun. ČSÚ bude předběžná data v průběhu roku upřesňovat.*

Zdroj: www.ctk.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down