16.03.2016 | 09:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Novela zákona o potravinách?

Ředitel Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje varuje před novelizací zákona o potravinách. Kdyby její pozměňovací návrh prošel, vzal by hygienikům možnost kontrolovat stravovací služby a jejich pravomoci by převzala Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI).

 

V takovém případě by zmizela pravomoc zdravotnictví kontrolovat zdravotní nezávadnost jídel podávaných v restauracích. Ministerstvo zdravotnictví by tak ztratilo kompetenci hygieniků ve prospěch dozorových orgánů ministerstva zemědělství. Částečně se tak již stalo od začátku loňského roku, kdy SZPI začala kontrolovat stravovací provozy, jako jsou bary, pivnice, vinotéky aj. Jde o podniky, kde se nevaří. SZPI již kontroluje také rychlá občerstvení.

Pokud by hygiena ztratila možnost kontrolovat i restaurace, kde se vaří, hrozí konzumentům určité riziko. I z bezpečné potraviny lze uvařit zdravotně závadnou stravu. Zdravotní závadnost ovlivňuje i technologie přípravy a především zdravotní stav osob, které jídlo připravují. Ten nemá SZPI oprávnění kontrolovat, inspektoři k tomu nemají ani vzdělání a nemohou kontrolovat zdravotní dokumentaci pracovníků. Hygienici by podle návrhu novely mohli restauraci kontrolovat až v případě, že někdo onemocní. Pak už je velmi obtížné dohledávat příčinu.

Hygienikům by zůstaly ke kontrole jen stravovací provozy v nemocnicích, školách či ústavech sociální péče. I v nich by však kontrola byla jen částečná, protože především nemocnice dováží stravu od externích firem.

Přístup k dozoru od orgánů ministerstva zemědělství a zdravotnictví se liší. To vede k nerovnosti přístupu ke kontrolovaným osobám, které spolu na trhu soutěží. Nyní kontroluje SZPI zhruba 30 000 provozů a hygienici 30 000 (podle nového zákona by hygieně zůstalo jen 14 000 provozů).*

Zdroj: www.ctk.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down