04.04.2016 | 07:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jarní výlov rybníků

V jižních Čechách končí jarní výlov rybníků; téměř všechny ryby jsou prodány, většinou do zahraničí. Pro vytrvalý déšť netrápí rybníkáře nedostatek vody jako v létě. Některé hladiny rybníků jsou ale nízké.

Jarní výlovy rybníků začaly letos na jihočeských rybnících kvůli nezvykle teplému únoru dříve. V některých rybnících výlovy dokonce skončily. Ryby jsou po mírné zimě v dobré kondici. Ryby vyvážíme zejména do Rakouska, Německa, Slovenska a Polska, kde jsou ryby oblíbenější než v tuzemsku. Ceny ryb jsou stejné jako o Vánocích.

V Rybářství Třeboň, kde byla vybudována Zlatá stoka, jsou na tom rybáři nejlépe. Umělý vodní kanál dlouhý 48 kilometrů, který byl postaven v 16. století podle plánu Štěpánka Netolického, zajišťuje napájení velké části rybníků.

Letos zde rybáři slovili zhruba 150 tun tržních ryb. V příštím týdnu se chystají zahájit odlovy na plné vodě, to je technika, při které se nevypouštějí rybníky. Ryby se nalákají na krmná místa a loví se dlouhou sítí. Rybáři budou lovit pomocí této techniky až do září. Rybářství Třeboň je největším producentem sladkovodních ryb v Evropě. Na tuzemské produkci ryb se podílí 15 procenty. Roční produkce se pohybuje okolo 3200 tun, 90 procent představuje kapr, k ostatním rybám patří lín, candát, štika, sumec, amur, tolstolobik a okoun.

Společnost Blatenská ryba je téměř v polovině plánovaných jarních výlovů. Ani zde nejsou s nedostatkem vody vážnější problémy. V krajině je vody málo, ale v rybnících se situace zlepšila.

Na Novohradsku budou výlovy trvat do konce dubna. V této části jižních Čech mají rybáři největší problémy, ale ryby jsou v dobré kondici.

Jarní výlovy skončily v Hluboké nad Vltavou, rybáři prodali 150 tun ryb. V polovině rybníků je hladina vody na normále, v půlce rybníků je vody méně.*

Zdroj: www.ctk.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down