13.04.2016 | 08:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Sněm Agrární komory ČR

Letošní rok bude pro mnohé zemědělské podniky zlomový. Vážná je situace zejména v produkci mléka a vepřového masa. Zemědělci se potýkají s dopady ruských sankcí i konkurencí ze zahraničí, loňský rok hodnotí negativně.

Zemědělci žádají vládu a ministerstvo zemědělství o podpůrná opatření. Z připravovaných opatření uvedl ministr zemědělství dotace na kvalitu mléka a životní podmínky dojnic v objemu 850 milionů korun ročně, včetně rozšíření možnosti úvěrů u Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu. V návrhu na změnu zákona o spotřební dani by měla být projednána zelená nafta pro živočišnou výrobu.

Podle usnesení sněmu zemědělců se podnikatelský důchod loni meziročně snížil o 27 procent. I nadále pokračuje nepříznivý, více než desetiletý trend zvyšování podílu rostlinné produkce nad živočišnou. Záporné saldo agrárního zahraničního obchodu klesá a dovozy vepřového masa, vajec, sýrů, ovoce a zeleniny jsou stále vysoké. Dováží se zejména zpracované produkty, převažuje vývoz prvotních surovin. Agrární komora doporučuje vládě zvážit snížení daně z přidané hodnoty u potravin na deset procent. Navrhuje koncepční řešení v odvětví mléka a vepřového masa na evropské úrovni. V obou odvětvích žádají zemědělci zavedení exportních dotací. U mléka požadují především zvýšení intervenčních cen. Agrární komora vyzvala ministra, aby na evropské úrovni prosadil zařazení prasat mezi citlivé komodity. Ministr má na národní úrovni zastavit propad soběstačnosti u této komodity. Velké podniky uvažují o rušení chovu prasat kvůli dovozu.*

Zdroj: www.ctk.cz

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down