21.04.2016 | 06:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Projekt živého stáda

Pilotní projekt živého stáda ve státních rezervách, který chtěla spustit Správa státních hmotných rezerv (SSHR), je odložen kvůli změně zákona, který vymezuje působnost správy. Správa chtěla projekt vyzkoušet na 1500 kusech skotu již letos. Během následujícího roku plánovala nahrazení mraženého masa ve státních skladech určeného pro krizové situace živým dobytkem.

Podle SSHR by stádo zvířat vlastnil zemědělec a stát by měl zvířata „rezervovaná“. V případě krize by bylo maso ze zvířat na jatkách zpracováno. Zemědělec by mohl na stádo pobírat evropské dotace. Tento systém rezervací je běžný ve Velké Británii, Itálii nebo Švédsku.

Projekt živého stáda by mohl být ekonomicky velmi výhodný, drahé je zejména zmrazování a následné rozmrazování masa. Jednou z podmínek jeho realizace je kromě změny legislativy i souhlasné stanovisko ministerstva zemědělství. Maso je v současné době skladováno v konzervách a v mrazírnách. V příštích letech by mohla živá zvířata nahradit až třetinu hovězího masa ve státních skladech. Třetina masa by mohla být v konzervách a třetina ve formě masa mraženého. Projekt podporuje Agrární komora; chovatelé v současné době vážně uvažují o omezení chovů a každá drobná pomoc, která by přispěla k řešení současné situace, je vítána. SSHR kontroluje komodity pro případ krizových stavů, jako jsou záplavy, válečné konflikty či zastavení dodávek klíčových surovin. Ve vlastních či pronajímaných skladech udržuje zásoby například ropy, leteckého petroleje, potravin a léků. Zásoby obilí musí vydržet na měsíc a požadované zásoby potravin mají nahradit třídenní spotřebu. *

 Zdroj: www.ctk.cz

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down