02.05.2016 | 08:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Stanovení pohlaví kuřete ve vajíčku

Vědci na univerzitě ve východoněmeckých Drážďanech zdokonalují techniku, jak zjistit pohlaví budoucího kuřete ještě ve vajíčku. Jde o to, aby se nemuseli usmrcovat vylíhnutí kohoutci. V podzemí univerzitní budovy se hraje o osud milionů kuřat.

Kohouti nejsou v chovu nosných slepic zaměřeném na produkci vajec užiteční a jsou po narození utraceni. Např. v Německu se každoročně utratí 50 milionů kohoutků. Laboratorní analýza spočívá ve spektroskopickém vyšetření krevních cév embryí. Tato metoda se používá v onkologii k identifikaci nádorů, rozlišuje zdravé buňky od nemocných. Na projektu spolupracuje několik týmů vědců a dva soukromé podniky. Laser vyhloubí kulatý otvor na špičce vajíčka, který umožní po odstranění skořápky nahlédnout dovnitř. Ve žloutku se rýsují cévy viditelné pouhým okem. Vejce se potom vloží do spektrometru. Na obrazovce se ukáže spektrum biochemických charakteristik krve plodu. Počítačový program využívá algoritmy se spolehlivostí identifikace na 95 procent. Procedura zabírá jen několik minut, jde-li o samečka, je vejce zlikvidováno. Vejce, z něhož se vyklube slepička, je opět uzavřeno a umístěno do líhně; o několik dní později se z vejce vyklube nosnice, kterou univerzita odevzdává biofarmě v příslušném regionu.*

Vědci předpokládají, že embrya kohoutků by mohla sloužit jako potrava pro ryby. Metoda odpovídá kritériím, která si vědci stanovili a umožňuje, aby se vyklubala zdravá kuřata, a postupně bude automatizován.

Zdroj: www.ctk.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down