26.05.2016 | 07:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kvalita potravin v EU

Česká republika připraví další a podrobnější podklady pro diskusi o potravinářských výrobcích, které jsou prodávány v různých zemích EU pod stejnou značkou, ale liší se ve složení i kvalitě. Výrobky nesoucí stejný název, bez ohledu na region nebo určitou zemi, musí mít stejnou kvalitu pro každého spotřebitele.

Pro spotřebitele ve východní a střední Evropě jsou podmínky na vnitřním trhu jiné. Podobný názor vyslovili koncem dubna země visegrádské skupiny (V4). Avšak podle původních států EU není toto téma vnímáno jako téma k řešení. Český postoj výrazně podpořilo Slovensko, které jako předsednická země EU v druhé polovině letošního roku počítá s návratem tématu na ministerská jednání.

Český ministr ukázal svým kolegům údaje o margarínu, v němž je v ČR obsah tuku 60 procent, v Německu 70 procent a masovou konzervu, v níž je přes shodný obal u nás hlavní složkou drůbeží maso, v Německu maso vepřové. V sousedním Německu jsou mnohdy kvalitnější potravinářské výrobky levnější než potraviny nabízené v českých obchodech pod stejnou značkou, ale v horší kvalitě.

Únorový průzkum Státní zemědělské a potravinářské inspekce ukázal, že podobnou praxi odmítá 88 procent českých spotřebitelů. Společnosti se často brání argumentem o odlišných preferencích zákazníků v jednotlivých zemích. Takový pohled ale odmítlo 77 procent dotázaných v průzkumu inspekce. Eurokomisař pro zdraví Vytenis Andriukaitis je ochotný o problematice dál diskutovat. Podobná situace se týká i hygienických výrobků, pracích prášků a jiného zboží.*

Zdroj: www.ctk.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down