Konference k problematice pesticidů

Pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky se konala dne 19. května konference zaměřená nejen na používání pesticidů, ale i na falšování a na jejich nelegální aplikaci.

 

 

Konference se uskutečnila ve spolupráci s Ministerstvem podohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky, Evropským úřadem pro bezpečnost potravin a Ústředním a kontrolním zkušebním ústavem zemědělským. Konferenci zahájil ministr zemědělství Ing. Marian Jurečka. Odborné přednášky byly rozděleny do tří bloků. Se svými prezentacemi vystoupili vědecko-výzkumní pracovníci a zástupci státních institucí. Ze zahraničních hostů přednesl svůj příspěvek Jürgen Sturma z Evropského úřadu pro bezpečnost potravin, Dr. Bernd Stein ze Spolkového úřadu pro hodnocení rizik v Německu, Ing. Mária Matušová ze Štátne veterinárne a potravinové správy Slovenskej republiky, Dipl. Ing. Dr. Roland Grossgut z Rakouské agentury pro zdraví a bezpečnost potravin a Jean Charles Bocquet, generální ředitel Evropské asociace ochrany rostlin.

První blok byl věnován problematice glyfosátu. Jakou roli hraje Evropský úřad pro bezpečnost potravin a jak tato problematika ovlivňuje členské státy?

Druhý blok se týkal reziduí pesticidů nejen v půdě, ale i ve vodě. V rámci druhého přednáškového bloku byl prezentován národní akční plán, schválený vládou České republiky v roce 2012.

Třetí blok byl zaměřen na rezidua pesticidů v potravinách a falšování pesticidů. Na území České republiky mohou být použity padělané nebo nepovolené pesticidy, které nejsou testované a schválené. Mohou vést nejen ke ztrátám výnosů, ale především potenciálně ohrozit lidské zdraví a životní prostředí. V diskusi po každém přednáškovém bloku vystoupili přední odborníci na danou problematiku, pěstitelé i přítomní novináři.

Z diskusí vyplynulo, že je nutné zajistit laické veřejnosti dostatek informací o pesticidech a podpořit spolupráci nejen vědeckých institucí s médii. Pouze na základě dostatku relevantních informací se budou moci spotřebitelé snadněji orientovat v daných oblastech bez předsudků a zažitých mýtů.*

Zdroj: www.bezpecnostpotravin.cz

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down