04.07.2016 | 12:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Včelí mor na hranici

Příhraniční oblast Saska hlásí výskyt moru včelího plodu nedaleko státní hranice ČR. České úřady i přes oficiální varování z německé strany nepodnikají žádné kroky.

V dubnu 2016 se v německé obci Ebersbach vyskytl mor včelího plodu, závažné onemocnění s velkým potenciálem šířit se z napadeného včelstva do dalších zdravých včelstev v jeho blízkosti. Celkem tři včelstva ze dvou včelnic byla zlikvidována, ostatní jsou po ozdravném zákroku – přemetení na mezistěny – veterinárně sledována. Okolo zdroje nákazy bylo vyhlášeno ochranné pásmo o poloměru jeden kilometr, zasahující až na české území.

České úřady však ani přes upozornění včelařů z PSNV-CZ nechystají žádná opatření: „Bojíme se o svá včelstva. Němci zdroj nákazy neobjevili, takže není vyloučeno, že se ve skutečnosti nachází na českém území,“ říká RNDr Štěpánka Dlouhá, včelařka z Varnsdorfu. Pokud by totiž ohnisko nákazy bylo na našem území, vyhlásila by naše veterinární správa nejméně pětikilometrové ochranné pásmo s velmi přísnými opatřeními a dohledávala by zdroj nákazy.

Německý krajský veterinář nad rámec svých povinností informoval Krajskou veterinární správu v Ústí nad Labem a nabídl spolupráci s laboratorními rozbory. Povinnosti vyplývající z vytyčení německého ochranného pásma se totiž na české včelaře nevztahují. Český protějšek však sdělil, že nepřipravuje žádná opatření. Včelaři z dotčeného okolí tedy provádějí preventivní ochranná opatření bez pomoci státu a na vlastní náklady.*

Kontaktní osoby: Štěpánka Dlouhá, 777 269 664, stepanka.dlouha@gmail.com
ing. Petr Texl, kancelář PSNV-CZ, z. s., 728 171 375,  reditel@psnv.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down