15.07.2016 | 08:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Změny regulace trhu potravin

V letošním roce vstoupí v účinnost další novely zákona o potravinách. Příkladem jsou požadavky zákona na označování nebalených potravin, mj. na informace o výrobci či hlavní složce potraviny. Je stále mnoho řeznictví, uzenářství a pultových prodejů ve větších prodejnách, kde tyto informace k dispozici nejsou.

Další novela zákona o potravinách zavádí zákaz označování potravin logy, vlajkou, mapou a nápisy odkazujícími na Českou republiku, pokud nebude potravina vyrobena u nás a z našich surovin. U potravin, které obsahují více složek, bude muset být obsah českých složek minimálně 75procentní. Novela má také sjednotit informace o původu nebalených potravin u hovězího, vepřového a drůbežího masa, ovoce a zeleniny.

Velcí obchodníci budou dávat nevyužité potraviny do potravinových bank. Kritikům vadilo, že je nebudou moci dodat přímo do dětských domovů nebo zoologických zahrad. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) změnu hájil s tím, že ročně je v České republice vyhozeno až 80 kilogramů potravin na občana. Za kvalitu přerozdělovaných potravin bude podle ministra odpovídat jejich konečný distributor. Má dostávat potraviny s deformovaným obalem nebo nezkažené jídlo s prošlou dobou trvanlivosti.*

Zdroj: www.ctk.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down