19.07.2016 | 11:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Dotace pro evropské zemědělce

Ministři zemědělství členských zemí byli v Bruselu seznámeni s podporou ve výši půl miliardy eur (13,5 miliardy Kč), určenou zejména pro výrobce mléka. Producenti se již delší dobu potýkají s potížemi způsobenými nadprodukcí a velmi nízkými výkupními cenami.

 

 

Evropská komise vyčlení celkem 150 milionů eur (4,1 miliardy Kč) pro celoevropské schéma podpory snižování výroby. Dalších 350 milionů eur (9,5 miliardy Kč), které mohou členské země dorovnat stejnou částkou z vlastních zdrojů, bude věnována zemědělcům v jednotlivých státech. Česká republika získá téměř 10,4 milionu eur (asi 281 milionů Kč). Jednotlivé země budou moci do značné míry s financemi disponovat, například podporovat malé farmy, vytvořit kooperační projekty aj. Český ministr zemědělství Marian Jurečka oznámení uvítal, přidělené peníze by měly být vyplaceny ještě v letošním roce. Alokace je desátá nejvyšší ze všech členských států. Třetí částí návrhu Evropské komise jsou technická opatření, která mají zemědělcům pomoci s finančním zabezpečením či udržením současné záchranné sítě, například prostřednictvím prodloužení intervence a skladování sušeného mléka i po letošním září.

Detaily nové podpory budou komisí připraveny v příštích týdnech společně se specialisty z členských zemí. Podpora doplňuje půlmiliardová opatření kvůli neuspokojivé situaci na trhu už loni v září. Od března platí i některá další opatření, která mají pomoci situaci stabilizovat, včetně dobrovolných dohod producentů pro plánování výroby mléka.*

Zdroj: www.ctk.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down