15.08.2016 | 09:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Dovoz vajec

Vejce v obchodech v srpnu meziročně zlevnila téměř o 14 procent, meziměsíčně o devět procent. Chovatelé drůbeže snižují stavy chovaných zvířat kvůli požadavkům obchodních řetězců na cenu vajec.

Chovatelé dodávají nyní obchodním řetězcům vejce za 1,35 koruny na kus, od státu dostávají dotace mezi 0,016 a 0,30 koruny na jedno vejce. Náklady na výrobu se pohybují okolo 1,70 Kč na kus. Chovatelé snižují počty nosnic, meziročně jich ubyla sedmina. Chovatelé drůbeže si dlouhodobě stěžují na levné dovozy z Polska. Ministerstvo zemědělství na začátku července informovalo, že se do ČR vozí polská vejce za dumpingové ceny. Zákazníci by podle ministra Mariana Jurečky (KDU-ČSL) měli kupovat především česká vejce, která mají na skořápce natisknutý český kód. Jsou podle něj čerstvá a řádně zkontrolovaná. Řetězce dlouhodobě tvrdí, že česká vejce tvoří většinu jejich nabídky. Státní veterinární správa dovozy z Polska více kontroluje. Dovozci musí všechny přivážené výrobky živočišného původu veterinárním lékařům hlásit. V minulém týdnu muselo být do Polska vráceno 302 000 vajec, byla nesprávně označená a znečištěná. Na konci května byl pozastaven prodej 540 000 vajec obchodního řetězce Kaufland, dodávka nebyla řádně nahlášená.

Loni bylo do naší republiky přivezeno zhruba 800 milionů vajec, tj. meziročně o 123 milionů více. Každý obyvatel u nás podle ministerstva konzumuje ročně přibližně 260 vajec, většinou tuzemské výroby.*

Zdroj: www.ctk.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down