29.09.2016 | 09:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Virus ebola v západní Africe

Maso divokých zvířat v roce 2014 zakázaly nebo ho označily za rizikové Pobřeží slonoviny, Guinea, Libérie, Sierra Leone a Ghana. Omezení začaly postupně odvolávat, když Světová zdravotnická organizace zrušila v březnu mezinárodní pohotovost kvůli ebole.

Mnoho lidí v západní Africe návrat k původní stravě vítá, protože je podle nich chutnější než dovážená masa nebo kuřata.Na tržiště se vrátily původně prodávané druhy a obchodníci odvolání zákazu uvítali. V Guineji je konzumace masa divokých zvířat stále zakázaná. Občané západoafrických států, které se ještě nedávno potýkaly s epidemií eboly, znovu loví divoká zvířata, aby mohli pojídat jejich maso. Konzumace masa není považovaná za přímou příčinu rozšíření eboly, ale epidemie se spojuje se zpracováváním a kontaktem s masem nakažených zvířat. Na ebolu zemřelo od prosince 2013 v západní Africe přes 11 300 lidí.

Mnoho západoafrických zemí včetně Pobřeží slonoviny, které sousedí se třemi zeměmi nejvíce ebolou zasaženými, právě v této době odvolalo zákaz lovu a pojídání divokých zvířat. Maso ježků, řekomyší, veverek, vysoké zvěře nebo kaloňů je pro mnohé cenným zdrojem proteinů, avšak nakažená zvířata mohou být opět přenašeči viru eboly. Mezi lidmi se virus šíří kontaktem s tělesnými tekutinami nemocných nebo mrtvých. Jediným zdrojem eboly jsou nakažená divoká zvířata a některá, například kaloni, mohou zůstat nakažena velmi dlouho. Netopýři se přemísťují a mohou virus šířit na velké vzdálenosti. Maso primátů je relativně bezpečné, protože ti viru podléhají ještě rychleji než lidé.*

Zdroj: www.ctk.cz

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down