21.10.2016 | 07:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Stabilizace cen mléka v EU

Ceny mléka v Evropské unii jsou variabilní, ale stabilizuje se situace na trhu s vepřovým masem. Pro české výrobce i přes vliv evropských stabilizačních opatření je prodejní cena mléka stále nižší než cena výrobní.

Situace na mléčném trhu a trhu s vepřovým masem se v posledních měsících stále projednává na ministerských schůzkách. Poslední hodnocení komise, které shrnuje první dopady stabilizačních opatření posledního červencového souboru, bylo z jeho celkové výše půl miliardy eur (13,5 miliardy Kč) celkem 150 milionů eur (4,1 miliardy Kč) určeno pro celoevropské schéma podpory snižování výroby. Dalších 350 milionů eur (9,5 miliardy Kč), které mohou členské země dorovnat stejnou částkou z vlastních zdrojů, bude určeno zemědělcům v jednotlivých státech.

Podle podkladů slovenského předsednictví EU se do programu dobrovolného snížení výroby zapojilo více než 52 000 zemědělců, často ze zemí, kde byla nadprodukce nejvyšší. V posledním čtvrtletí letošního roku by tak mělo být vyrobeno o více než milion tun mléka méně než ve srovnatelném období loňského roku. U nás není vyhrazená částka zatím vyčerpána a existuje prostor pro zemědělce, kteří se chtějí ke snížení produkce zavázat. Tyto faktory by mohly motivovat zemědělce k růstu cen. V České republice se mléko prodává průměrně za cenu 6,20 Kč, tj. zhruba dvě koruny ve ztrátě za každý litr. Výrobní cena se pohybuje kolem 8,20 Kč za litr. V EU se ceny v důsledku intervenčních opatření zvedly zhruba o dvě procenta, my jsme ale pod touto průměrnou hodnotou. Na žádost Polska diskutovali ministři také o evropském trhu s cukrem, až příští rok na konci září skončí kvóty na jeho produkci.*

Zdroj: www.ctk.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down